top of page

Thermisch spuiten

Velen gebruiken nog de benaming vlamspuiten als we het over thermisch spuiten hebben.Wat is nu het verschil? Eigenlijk niet veel.

 

Vlamspuiten werd als benaming gebruikt toen men deze oppervlaktebehandeling in het leven riep. Zoals vele benamingen tegenwoordig is ook thermisch spuiten een afgeleide van het Engelse ‘ Thermal spray process’.

Het thermisch spuiten is een oppervlaktebehandeling waar men heel simpel uitgelegd, een vloeibare laag metaal op het onderdeel spuit. Dit kan zijn om een reparatie te kunnen volbrengen, het herstellen van een ingelopen as of een lagerpassing bijvoorbeeld.  

 

Het kan worden ingezet om een nieuwe laag of coating op een onderdeel aan te brengen, zodat het onderdeel beter toepasbaar is voor de klant.

Denk hierbij aan een ruwe coating voor meer grip, of juist een heel gladde laag zodat de smeering beter is in uw machine. Hierin zijn ontelbaar veel mogelijkheden. Vlamspuiten hoeft dus niet alleen gelinkt te worden aan revisie, maar ook in preventief behandelen van uw machineonderdeel.

De vele mogelijkheden

Thermisch spuiten kan zeer breed worden ingezet.
Met de juiste kennis, wordt het juiste materiaal voor uw toepassing gevonden.
Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden, waarvan er altijd 1 de beste keuze is.

Dit hoeft u uiteraard allemaal niet te weten, dat weet Berg Metaal.

Hieronder treft u de mogelijkheden aan en korte voorbeelden zodat u een beter idee krijgt.

Denk bijvoorbeeld aan het verharden van uw onderdeel. Met onze thermische spuitlagen kunnen we een onderdeel, of een deel van uw onderdeel, zo hard maken dat uw onderdeel veel minder hard slijt en dus een langere stand tijd heeft.

 

Om een beter isolatievermogen te creëren kan er gekozen worden voor een keramische laag. Maar soms wilt u dat uw onderdeel juist de warmte uit het proces beter verdeeld, dan kiezen we voor thermisch geleidende lagen, zoals koper.

Banner als stilstaan geen optie is_edited.png

Autogeen poederspuiten koud – 

Bij autogeen poederspuiten (koud) wordt een thermische bron, meestal een vlam, gebruikt om een oppervlak te verwarmen. Vervolgens wordt poedermateriaal op het verhitte oppervlak gespoten, waar het smelt en een coating vormt.

 

Deze manier van Thermisch spuiten kan worden toegepast voor het herstellen van slijtage op metalen onderdelen, zoals cilinders in hydraulische systemen.

.

Insmeltenbergmetaal006_edited.jpg

Autogeen poederspuiten warm – 

Vergelijkbaar met autogeen poederspuiten (koud), maar met hogere temperaturen. Het gebruik van warmte zorgt voor betere hechting van het gespoten poeder.

 

Het kan worden toegepast op onderdelen die hogere temperaturen ervaren, zoals uitlaatsystemen in de auto-motive industrie.

Babbits laag.png

Autogeen draad spuiten – 

 

Autogeen draadspuiten gebruikt een vlam om draadvoorraad te smelten, die vervolgens op het werkstuk wordt gespoten om een beschermende coating te creëren.

 

Het wordt vaak gebruikt voor het herstellen van versleten of beschadigde oppervlakken op assen en tandwielen.

Arc.png

Elektrisch draad spuiten (ARC) -  

Hier wordt elektrische energie gebruikt om draadvoorraad te verwarmen en te smelten. Het gesmolten materiaal wordt vervolgens op het werkstuk gespoten.

 

Het wordt gebruikt voor het herstellen van dimensionale toleranties op machineonderdelen, zoals spuitgietmatrijzen.

plasma.jpeg

Plasma spuiten – 

Plasma spuiten gebruikt een geïoniseerd gas (plasma) om het spuitmateriaal te verwarmen en te versnellen, wat resulteert in een zeer sterke en hechtende coating.

 

Deze techniek zetten we vaak in op onderdelen die extreme slijtage ondergaan, zoals turbineschoepen in de lucht- en ruimtevaart.

Berg metaal home banner_edited.jpg

HVOF Spuiten

VOF (High-Velocity Oxy-Fuel) spuiten  spuiten maakt gebruik van een hoge-snelheid gasstroom om poederdeeltjes op het werkstuk te versnellen, wat resulteert in een dichte, goed hechtende coating.

 

Het wordt veel gebruikt voor het herstellen van kritische machineonderdelen, zoals klepzittingen in verbrandingsmotoren.

bottom of page