top of page
toepassingen.png

Toepassingen

Met diepgaande expertise in werktuigbouwkunde en metaalkunde, en een jarenlange ervaring in reparaties door thermisch spuiten, zoeken wij altijd naar de optimale oplossing voor uw uitdagingen.

 

Of het nu gaat om slijtage, anticorrosie, ruwheid, chemische aantasting of wrijvingscoëfficiënt, wij hebben de kennis en kunde om uw machineonderdeel te reviseren of dupliceren.

 

De vele toepassingen van Berg Metaal

Bij Berg Metaal is kwaliteit en precisie de standaard in al onze werkzaamheden.

Hieronder treft u de oplossingen van Berg Metaal aan per toepassing.

Reparatie

Slijtvaste laag door Thermisch Spuiten

Wrijvingscoëfficiënt 

Of het nu gaat om de reparatie van cilinders, assen, of andere kritieke machineonderdelen, thermisch spuiten biedt meerdere voordelen. Het verlengt niet alleen de levensduur van de onderdelen, maar verbetert ook hun prestaties in veeleisende omstandigheden. Bovendien minimaliseert het de noodzaak voor dure vervangingen en vermindert het de downtime van machines, wat van cruciaal belang is voor bedrijven die afhankelijk zijn van een continue en efficiënte werking.

Zie hier praktijk voorbeelden

Deze techniek wordt vaak gebruikt om slijtvaste coatings aan te brengen op machineonderdelen, gereedschappen en andere substraten die blootstaan aan abrasieve omstandigheden.

 

Het meest voorkomende type thermisch spuiten voor slijtvaste toepassingen is het vlamspuiten of HVOF (High-Velocity Oxy-Fuel) spuiten. Tijdens het proces wordt een slijtvast materiaal, zoals wolfraamcarbide, keramiek of metalen legeringen, in poedervorm of draadvorm verhit en versneld naar het oppervlak met behulp van een vlam of een hogesnelheidszuurstofstraal.

Zie hier praktijk voorbeelden

Het beheersen van de wrijvingscoëfficiënt door middel van thermisch spuiten omvat het aanbrengen van coatings met specifieke eigenschappen om wrijving te verminderen of te verhogen, afhankelijk van de toepassing. Deze techniek is van cruciaal belang in industrieën waar wrijving een impact heeft op prestaties, slijtage en efficiëntie.

Zie hier praktijk voorbeelden

Electrische isolatie

Elektrische isolatie door vlamspuiten wordt vaak toegepast in situaties waarin traditionele isolatiemethoden niet praktisch zijn, of wanneer een dunne maar effectieve isolatielaag vereist is. Het proces biedt een duurzame en betrouwbare oplossing voor het beschermen van onderdelen tegen ongewenste elektrische geleiding.

Zie hier praktijk voorbeelden

Chemische aantasting

In machineonderhoud is het toepassen van thermisch spuiten met de juiste coatings cruciaal om chemische aantasting te voorkomen en de integriteit van machineonderdelen te behouden, vooral in omgevingen waar blootstelling aan corrosieve chemicaliën een constante zorg is.

Zie hier praktijk voorbeelden

Anti-corrosie

Ruwheid

Thermisch spuiten maakt het mogelijk beschermende coatings van hoogwaardige materialen zoals zink, aluminium of legeringen aan te brengen op metalen machineonderdelen. Deze coatings vormen een effectieve barrière tegen corrosieve invloeden, zoals vocht, chemicaliën en atmosferische omstandigheden.

Zie hier praktijk voorbeelden

Het gebruik van thermisch spuiten om specifieke ruwheidseigenschappen te realiseren in machineonderhoud is een waardevolle techniek die we inzetten voor:

  • Verbeterde slijtagebestendigheid.

  • Optimalisatie van grijpvermogen

  • Aanpassing van oppervlakteruwheid voor betere smeermiddel retentie

  • Creëren van functionele oppervlaktestructuren

  • Vermindering van wrijving op glijdende oppervlakken

Zie hier praktijk voorbeelden

bottom of page