top of page

Wrijvingscoëfficiënt 

Het beheersen van de wrijvingscoëfficiënt door middel van thermisch spuiten omvat het aanbrengen van coatings met specifieke eigenschappen om wrijving te verminderen of te verhogen, afhankelijk van de toepassing. Deze techniek is van cruciaal belang in industrieën waar wrijving een impact heeft op prestaties, slijtage en efficiëntie.

 

Voor het verminderen van wrijving wordt vaak gebruikgemaakt van coatings met lage wrijvingscoëfficiënten, zoals molybdeen- en grafietgebaseerde materialen.

 

Deze materialen worden thermisch gespoten op oppervlakken die in contact komen met andere onderdelen, waardoor een smerende laag ontstaat die de wrijving minimaliseert.

 

Om de wrijvingscoëfficiënt te verhogen, kunnen coatings met hogere ruwheden, zoals harde metalen legeringen, worden toegepast. Deze coatings bieden slijtvastheid en verhogen de wrijving in toepassingen waar dat gewenst is.

 

Voorbeelden van Toepassingen:

 

1. Afdichtingen en Lageroppervlakken: Coatings met lage wrijvingscoëfficiënten kunnen worden aangebracht op afdichtingen en lagers in machines om wrijving te verminderen en de efficiëntie te verbeteren.

 

2. Wrijvingsschijven en Koppelingen:In automotive toepassingen kunnen thermisch gespoten coatings met gecontroleerde wrijving worden gebruikt op wrijvingsschijven en koppelingen om soepele werking te garanderen.

 

3. Glijlagers en Slijtdelen: Voor glijlagers en onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage, kunnen coatings met specifieke wrijvingskenmerken de levensduur verlengen.

 

 

Het aanpassen van de wrijvingscoëfficiënt door middel van thermisch spuiten biedt een flexibele en effectieve benadering om de prestaties van verschillende componenten te verbeteren in overeenstemming met specifieke industriële vereisten.

bottom of page